Friday, October 13

4 fragmente din revista "idei in dialog", numarul 10, oct 2006

Comunismul pe intelesul studentilor. Un studiu de pedagogie politica

Indiferent cand plasam inceputurile institutionale ale comunismului romanesc, generatiile tinere care intra in anii 2000-2006 pe bancile facultatilor nu reusesc sa inteleaga cauzele transformarilor Romaniei, dintr-o monarhie puternica si prospera, cu ample perioade democratice, intr-un stat socialist totalitar, autocentrist si totalitar. Mai mult, durata prelungita de viata a sistemului (aproape o jumatate de secol) le apare ca anormala si nejustificata. Daca studentii accepta deznodamantul militar al celui de'al doilea razboi mondial ca inevitabil, ei nu'si pot explica finalul politic al acestuia si maniera prin care o populatie de 20 de milioane de locuitori a fost transformata in practicanta consecventa si aparent obedienta a comunismului."

Urbanismul comunitar. Cazul Byker Wall

Exista o legatura intima intre sistemele politice si modul in care urbanismul se reprezinta. Aceasta este o observatie intrucitva banala, insa plecand de la ea am ajuns sa inteleg urbanismul ca pe o scala gradata, unde, deplasand indexul spre stinga, voi gasi forme tot mai barbare si mai brutale de proiectare urbana. Daca totalitarismul politic isi are corespondentul in ceea ce eu numesc 'urbanismul paternalist' si liberalismul in 'urbanismul minimalist', atunci distanta dintre cele doua este populata de o colectie de urbanisme ce imprumuta diferite nuante de la capetele de segment. In aceasta zona, dispusa imaginar pe o axa, se afla si 'urbanismul comunitar'.

Kitsch-ul: o alta fata a postmodernitatii

De ce aceasta incursiune? Pentru ca, in tranzitia Lumii prin post - modernitat, si in Romania tranzitiei de la cultura de clasa la cultura de masa, in matricele aceleiasi postmodernitati, zilnic suntem nevoiti sa lecturam in consumul de spatiu urban o crescinda, omniprezenta, nelinistitoare si pe cale de a se osifica poluare vizuala, ale carei resorturi trebuie intelese limpede petnru a putea constientiza pericolul sumelor de erori ce se comit extrem de usor in mediul antropomorfizat, generand kitsch, cu efecte negative privind sanatatea estetica (si nu numai) a individului in ipostaza comunitara, ce se vindeca sau corecteaza atat de greu.

1391 - 2006: Istoria Ratiunii de la Manuel la Benedict

Prin doua intrari separate si departate ale istoriei, Imparatul Manuel si Papa Benedict prviesc catre aceeasi formula de agregare tensionata a culturilo: comparatia antagonica si conflictul a doua lumi in contact: Crestinismul si Islamul. Imediat dupa Conferinta de la Regensburg au izbucnit, evident, violente de rigoare. Mesajul: daca nu incetati sa ne acuzati de violenta, va ardem bisericile si va omorim preotii.

revista costa 3 lei, o gasiti pe la chioscuri, provoaca batai de cap si, poate, noi perspective.
nu v'ati saturat de cata 'Libertate" serviti prin ratebeuri, metrorexuri si asa mai departe?









No comments: